Dátum

Miért hiszek a bitcoinban és miért jelenti ez a szabadságot?

Előttünk a kép, ahogy nagyszüleink bőröndszám öntik ki az ablakon az elértéktelenedett pengőt? Emlékezhetünk arra is, hogy a 80-as években 10 fillér volt egy gombóc fagyi, míg tegnap 700 forintot fizettem érte: negyven év alatt 7 ezerszeresére nőtt az ára. Most sem vizionálhatunk mást: míg a hagyományos, úgynevezett FIAT pénzeink inflálódnak, ezzel szemben a kripto alapú megtakarításaink a biztonságot és a szabadságot jelentik. De hogyan is?

Nem csak az infláció a baj, a pénz vásárlóereje is csökken

Miért egy ilyen nevetséges példa, mint a fagyi? Gyerekkoromban az volt a mondás, hogy a fagyi a világ legjobb üzlete, mindenki szereti, csak víz, némi ízesítő és egy hűtő kell hozzá és máris vagyonokért eladhatod. Azóta tudom, hogy a fagyi közel sem a világ legjobb biznisze, viszont ha komolyabb dolgokat néznénk, közel se volna ennyire édes a helyzet: hiszen nem is csak az a kérdés, hogy mekkora az infláció, hanem az, hogy vajon meddig lesz még értéke a forintunknak?

Jelenleg a jegybank pénzt nyomtat, hogy az államadósság csökkenjen, az infláció 3%, valójában azonban a pénzünk vásárlóértéke ennél jelentősebb mértékben csökken. Ez a tendencia a világon mindenhol fellelhető, nem csak itthon. A forint dollárban kifejezett értéke nem változott jelentősen, 2003-ban 210 forint volt egy dollár, most 300 forint. De vajon a dollár vásárlóértéke mennyit csökkent az elmúlt pár évtizedben? Ha a fagyinkat nézzük, bizony 262 %-ot!

A kriptovaluta szabadság, de komoly megtakarítás is egyben

Nézzük azt, hogy a kriptovaluták miért nyertek teret az utóbbi években. Már ha $2,126,051,570,176 értéket, annak nevezhetünk. Igen, merthogy Két billió dollár az összes kriptovalutában lévő vagyon jelenleg, amiből csak a legismertebb crypto a bitcoin több, mint 1 billió dollár értékben forog a piacon, függően az aktuális árfolyamtól. Az első kriptótőzsde részvényeinek Nasdaq-ra való bekerülésével fontos mérföldkőhöz érkezünk.

S míg a hagyományos valuták inflálódnak, a bitcoin ára folyamatosan emelkedik, annak ellenére is, hogy néha vannak hullámok.

Számomra a kripto alapú megtakarítási tárca a szabadságot jelenti, hiszen kamatozik a zsebemben. Az összeg lehet akár egy fagyi, akár egy ház ára, nincs különbség. Szerencsére már direktben is lehet kriptovalutával fizetni jó néhány szolgáltatónál (például Microsoft, Starbucks, Tesla, KFC Canada, Axa) viszont nyilván sokkal kifizetődőbb gyűjteni és takarékoskodni, mint költeni. Képzeld csak el, hogy egyetlen mobil appal ugyanazt a szabadságot élvezheted, mint a mobilos fizetéssel, de közben befektetésként is tekinthetsz rá. Igen, ez már egy másfajta pénzügyi szabadság.

Csökken a bitcoin értéke? Inkább nő — a nagyvállalatok bevonódásával

A bitcoin fiatal, és miben bízzunk, ha nem a fiatalokban? Szerencsére azonban ennél jobb érveim is vannak. A bitcoin a 2009-ban, -az amerikai bankválság után jött létre, és Satoshi Nakamoto nevéhez kötik sokan, akinek a szobrát épp a napokban adták át itthon a Grafisoft Parkban.

Független minden központi hatalomtól, államoktól, kormányoktól, nincs központi kibocsátója — mondhatni szabad, mint a madár, értékét nem befolyásolják a megszokott világpolitikai események.

Ami ennél is lényegesebb azonban, hogy teljesen más elven inflálódik, mint a hagyományos értelemben vett pénzeink. Úgy lett megtervezve, hogy összesen 21 millió létezhet belőle. Ahogy közeledünk az utolsó „kibányászott” darabhoz, úgy lesz egyre értékesebb. Csak annyira számít ez most, mint a cukorszórások. Az éppen 18 millió kibányászott bitcoin értékének növekedése jelenleg a nagyvállalatok térnyerésének tudható be. Azaz a Twitter, Tesla is a nyereségük egy részét bitcoinba csoportosították át. A MicroStrategy (piaci kapitalizáció: 7,5 milliárd dollár) igazgatósági tagjai bitcoinban kapják a fizetésük, mely hír után a bitcoin ára tovább emelkedett, 64 ezer dollárra.

A bitcoin a legjobb alternatíva a befektetések piacán

Állampapír: egy év alatt 2,5% hozam — még az inflációt sem követi. Ingatlan? Föld? Jobb a helyzet, de a likviditásodnak lőttek, és — hacsak nincs atombiztos tipped a következő évek beruházásaira — benne ragadhatsz jó időre a történetben. A részvények, a műkincsek a nagy átlagnak azért még szakértelem vagy pénz hiányában nehezen hozzáférhetők.

Mi a helyzet a kriptovalutával, azon belül is a bitcoinnal?

A bitcoinnak 10 év kellett, míg kitört a semmiből, mondhatni szó szerint, hiszen nem áll mögötte egy vállalat sem, aki marketingelné, sőt, semmilyen érdekcsoporthoz nem köthető. Csak van, és szájhagyomány útján terjed — olyannyira, hogy 2018-ban már 19 ezer dollárt ért egy bitcoin. Meg is orroltak rá a vetélytársak, és mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék, ennek ellenére a piaci oldalazgatás után 2021-re elérte a 60 ezer dollárt egy bitcoin ára. Egyszóval, van benne kraft.

A kriptovaluták piacára mára igaz, hogy mindenre nyújtanak megoldást: az olcsó és gyors tranzakciókra, a másodpercek alatti többszázszoros hozamnövekedésre vagy éppen a stabilitásra, vagy az anaonimitásra. Sőt, birtokolhatsz valódi aranyfedezettel ellátott digitális arany coint. Kérdés persze, hogy neked mire van szükséged.

Hogyan kezdd el a kriptózást?

Ha kockázatkerülő befektető vagy, és a legstabilabb coint birtokolnád, az usa dollár árfolyamához kötött stable coinok lehetnek a te érméid, melyre éves szinten akár 12% feletti hozamot is lehet szerezni itt. Fontos ugye, hogy a stable coin nem volatilis, mint a bitcoin, a forinthoz képest kevésbé inflálódik, vagy legalábbis hiszünk benne, hogy a dollár jobb. Mindenesetre mindenféle számlafenntartási díj nélkül ez azért elég jó ajánlat. Míg a bitcoinod évi akár 4,6%-6% hozamot hozhat úgy, hogy sanszos, hogy a bitcoin dollárhoz viszonyított értéke még növekszik az elkövetkező években.

Ezen felül egy tárcára van még szükséged, amiben tárolod, mint pl. INLOCK Kamatozó Tárcája, aztán pedig már csak annyi a dolgod, hogy megvásárolod és beutalod, majd hetente kapod a kamatot.

Miért az INLOCK? A projekt az elmúlt években számtalanszor bizonyított, a hazai kriptós közösségek körében már letette névjegyét, csupa elégedett ügyféllel a háta mögött igyekszik egyre szélesebb réteghez eljutni, és megtalálni az utca emberét is. 55M dollár értékben kezel kripto vagyont és 12 ezer felhasználója van.

Egyszóval egyáltalán nem az a helyzet, hogy a kriptopiac csak bizonyos a nagyvállalatok játszótere lenne, sőt. Mindannyiunké. Az enyém is, a tiéd is. Még a haverodé is.