Dátum

Hogyan vegyünk vagy ajándékozzunk kriptót?

Nincs sok hátra karácsonyig, és már a gyerek is kriptót kér a fa alá. A cikk segítségével elfogulatlan összefoglalót kapsz a ma említésre méltó kriptó vásárlási lehetőségekről, szemléltetve  az előnyeiket és hátrányaikat. 

Mielőtt megvásárolnád első kriptóvalutáidat, érdemes tisztában lenned vele, hogy a kriptóknak számtalan fajtájuk van. Gondold végig, hogy milyen célból vásárolsz! Nem minden kriptó hordoz értéket. Vannak stabil árfolyamúak és volatilisek egyaránt.

Alapvetően 3 módon vásárolhatsz kriptóeszközt: 

  • készpénzért 
  • hazai banki átutalással
  • nemzetközi átutalással/kártyával 

Nézzük meg miben mások ezek! 

Készpénzért: 

A BATM-ek olyan automaták, mint a bank készpénz automatái.  Ezen az oldalon  a világ összes kriptoautomatáját megtalálod szolgáltatóktól függetlenül. Itthon 3-4 szolgáltató üzemeltet ilyen automatákat, több mint 50 BATM található Magyarországon. Használatuk egyszerű, magyar nyelvű felülettel kezelheted, gyakorlatilag betöltöd a bankjegyeket és a választott címre megkapod a kriptódat, vagy az automata generál számodra egy papír wallet.  

Hátrányuk, hogy fizikailag fel kell őket keresni, és a tranzakciókat esetenkén érdemes megvárni. Kerek 10-20 ezer forintos címleteket fogadnak el a masinák. Magas, (5-7 vagy néhol 11%-os) szolgáltatói díjakkal kell számolni. A magasabb költségek abból adódnak, hogy a  készpénzt a szolgáltatóknak időigényes és kevésbé gazdaságos a nemzetközi tőzsdére juttatni, az automaták fenntartása pedig nem olcsó.

Hazai, online kriptováltón keresztüli vásárlás:

Már számos hazai szolgáltatón keresztül tudunk vásárolni kriptoeszközöket. 

Előnyük, hogy forintszámlánkról utalunk forintszámlára, így kedvezőbb és gyorsabb tranzakció jön létre. Biztonságosak és segítőkészek. Magyar nyelven kaphatunk segítséget, ha szükség lenne rá. Némely hazai váltó hátránya, hogy az utalásokat munkaidőben könyvelik le, és a kriptó egy péntek délutáni vásárlás során elképzelhető, hogy csak hétfő reggelre érkezik meg. A váltási díjak jóval olcsóbbak, mint a készpénzes BATMekből történő vásárlás esetén. A váltási díjak a gyakorlatban szolgáltatónként egységesek ~ 3.5%-ot szoktak felszámolni. A minimum vásárolható összegek coinonként és szolgáltatónként eltérnek. A hazai váltók összeghatárhoz kötik az ügyfél-azonosítás meglétét.

Az összes engedéllyel rendelkező hazai kriptováltó: 

Bitpadre

COINCASH

Coinmixed

MrCoin.eu = Coincash.eu

Nemzetközi exchangen történő vásárlás:

Jelentősen olcsóbb a kriptováltás költsége, kb. 0.3%, hiszen közvetlenül attól a tőzsdétől vásárolunk, akiktől a hazai váltók is. (Itt a vásárláskor generálódik a címünk, ahova jóváíródik a kriptó – ne tárolj kriptót exchangen, hacsak nem kreskedsz vele, nem a legbiztonságosabb). A forint kiutalásának költségei ezzel szemben magasabbak is lehetnek, mint a hazai váltási díjak, mert a forintunkból dollárt kell küldenünk. Így a banki tranzakciókon veszítünk forint-dollár váltási díjat, ami ebben az esetben a banké, és számolnunk kell a nemzetközi utalás díjával, valamint az idővel, míg megérkezik a pénzünk.  

További nehézséget jelent a tőzsdék angol nyelvű felülete, na nem azért, mert nem tudunk angolul, hanem mert egy teljesen új szakzsargonnal találkozhatunk. Ott nekünk kell megvenni a kriptót.  A nemzetközi tőzsdék supportja gyakran elérhetetlen, és az ügyfél-azonosítási folyamat is elhúzódhat, ami a regisztráció része, nem ritkán visszautasításra kerülnek. 

A DEX-ek saját védelmük érdekében az újonnan érkező vásárlók kriptóit nem engedik kiutalni ~ 7 napig. Ha meggondolnád magad és jeleznéd a bankod felé, hogy tévedés történt, a bank visszafizeti számodra a forintot, viszont a szolgáltatót nem fogja tudni kártalanítani a már kiutalt kriptó értékével, ezért a reklamációs idő leteltéig te se férhetsz hozzá ahhoz.   

Kriptovaluták utalási díjai: 

Annak is van díja, ha kriptót szeretnénk utalni. A tranzakciós költségek hálózatonként eltérők. A díjak tranzakciónként (csomagonként) kalkulálódik, azok tartalmától, értékétől függetlenül. 

A legkedvezőbbek: a Binance Smart Chain 0,5$-ral (Inlock elfogadja), és a Litecoin hálózaton való kiutalás 0.03-0.4$, ezt követi a Bitcoin 2,5$-os költsége. A jelenleg legdrágább tranzakciós díj az ERC20 hálózaton történő pl. Ethereum utalás, mely 30-40$ darabonként, összeghatártól függetlenül. Mindezek ellenére érdemes kipróbálni nemzetközi váltókat is, ha módunkban áll. 

Ismertebb nemzetközi CEX-ek: Kraken.com, Binance.com, FTX, Coinbase  

Tippek vásárláshoz: 

Minden váltóhoz (hazai és nemzetközi) létezik partnerprogram, az affiliate-kódokkal történő regisztrációkkal különböző kedvezményeket érhetsz el, érdemes ezeket használni. 

Nem csak egész coinokat vásárolhatsz, vehetsz akár törtrészt is. Ennek ellenére nem érdemes 20-100 ezer forint alatt vásárolni, mert a költségek magasak is lehetnek. 

A nemzetközi fiat utalásokat érdemes Neo bankokon keresztül bonyolítani (Wise, Revolut). Ha feltöltöd a forint számládat, h-cs érdemes átváltani dollárba az ott tárolt forintot, majd azt kiküldeni. Ezen szolgáltatók p-v magasabb díjakkal működnek. 

Ezekkel szemben a kártyás vásárlás díja (pl. Binance-en) extrém magas, akár 20 dollár is lehet.

Revolut-on megvásárolhatod a kriptót ugyan, de nem utalhatod ki, ha az ellenértékére van szükséged, visszaválthatod fiat pénzre. 

Kezdőként ne vásárolj mást, csak a top 10 coin valamelyikét!
https://coinmarketcap.com oldalon jelenleg az elsők a Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Tether, Solana, Cardano. Több, mint 7000 féle coin, token, érme létezik, ezek egy része nem valódi, ne vegyél közvetítőktől coinokat!

TÁROLÁS

“Not your keys, not your coins” – Akinél a privát kulcs, azé a coin! – a többi csak bizalom.

Hardware Wallet: 

Megvásárolható pendrive szerű eszközök, amelyeken nagy biztonsággal tárolható kriptoeszköz. Előnye, hogy szintén a Te kezedben van a privát kulcs. 

Például Ledger https://shop.ledger.com/pages/hardware-wallets-comparison 22-43 e Ft., vagy Trezor https://trezor.io, 22-88e Ft

Csak megbízható forrásból (közvetlenül a gyártótól érdemes venni), mert könnyű módosítani a kezdeti jelszót, és újracsomagolni az eszközt. Illetéktelen kezekben lévő ‘kezdeti jelszó’ ismeretében egy szempillantás alatt tűnik el kriptónk. A fizikai eszköz megvásárlása jelentős költség lehet, azonban további használata ingyenes. A jelszó elvesztése, ismerete nélkül nem férünk hozzá semmilyen módon a kriptóhoz. 

SPV wallet

Simplified Payment Verification, a bitcoin fizetések ellenőrzése lehetséges a teljes hálózati csomópontok futtatása nélkül is, ezt egyszerű fizetés-ellenőrzéseknek vagy SPV-nek hívjuk. Ezt a technológiát használják a mobiltelefonra telepíthető tárca szolgálatások is, mint például a https://jaxx.io, vagy https://trustwallet.com, használata ingyenes. A telefonra történő telepítéskor írjuk fel a helyreállító kódot, így a telefon elhagyása esetén is gond nélkül tudjuk azt telepíteni egy új készülékre, benne a kriptóinkkal. Természetesen állítsunk be jelszót/pin-kódot! Helyreállító kód (seed) ismeretében más is feltelepítheti magának a tárcát, így arra vigyáznunk kell. 

Centrális megoldás: 

Az Inlock.io szolgáltatása egy centális megoldás. Előnye, hogy a kriptókra jelentős kamatot fizet. Bármikor átválthatók vagy kiutalhatók. Platformon belül ingyen elküldhetjük ismerősünknek a kívánt összeget, – így akár ajándékba is adható. Ügyfélbarát felület, webről és mobilról is elérhető. Számos biztonsági funkció gondoskodik kriptónk védelméről, mégis kényelmesen tudjuk azokat használni. (Használata ingyenes, semmilyen költséggel nem kell számolnunk). 

Az Inlock.io partnerkóddal https://go.inlock.io/get/hu/join regisztrálva, ha 30 napon belül elkezded használni a számládat, akár 300 dollár értékű bitcoin jóváírást is kaphatsz! Itt olvashatod el az Inlock bónuszprogram feltételeit:  https://inlock.io/hu/referral/

Paper wallet: 

A papír tárca a legegyszerűbb kriptótárolási lehetőség, ha kellő gondossággal járunk el. Ebből a célból használd a https://www.bitaddress.org oldalát (ingyenes)! Privát böngészőből nyisd meg, frissítsd le, majd a számítógépedet csatlakoztasd le az internetről! 

Miután semmilyen módon nem vagy kapcsolódva az internethez, generálj le 10 vagy akár 100 privát kulcsot, melyek véletlenszerűen jönnek létre! Az egér mozgatásával tudod gyorsítani a folyamatot. Ha elkészült a privát kulcs, nyomtasd ki egy olyan nyomtató segítségével, ami semmilyen hálózatra nincs rákötve, nem kapcsolódik az internethez, kizárólag a te számítógépeddel van összekötve!

A papírtárcák sérülékenyek, könnyű őket elveszíteni, de könnyen átadható segítségükkel a kriptó. A rajta lévő kód beolvasásával beváltható akár egy kripto BATM-en keresztül is, persze előbb rá kell utalni a kriptót. 

Az interneten elérhető papír tárca generáló oldalak többsége fake, csak olyat válasszunk, ami offline működik és teljesen véletlenszerű számokat generál!

SEED:

A seed az a ‘mesterkulcs’, amivel helyre tudjuk állítani a kriptotárcánk privát kulcsát. Vannak kriptotárcák, amik már korábban elmentett 12-24 szóból álló szó sor segítségével képesek legenerálni annak privát kulcsát, így óvva meg a felhasználót egy esetleges megsemmisülés esetén, hogy újra hozzáférhessenek értékeikhez.

Illeték és adók: 

Az ajándékozási illeték alól mentesül a 150 000 forintot nem meghaladó ingóság. Továbbá illetékmentes a 150 000 forint feletti ajándék, amennyiben egyenes ági rokon, házastárs, bejegyzett élettárs, vagy testvér (egész, fél- vagy örökbefogadott) kapja azt.

A kriptó adózásával csak abban az esetben kell számolnod, ha visszaváltod a kriptót forintra és nyereséget realizálsz. A bekerülési érték és az eladási ár közötti összeg 15% -át szükséges adóként megfizetni. 

A vásárlás alapjait tudod. Kriptót adhatsz át walleten, vagy egy már meglévő Inlock fiókba is utalhatod azt. Innentől a döntés a tiéd. Veszel kriptót?

Összefoglaló:

A kriptó vásrárlása nem mindenkinek egyszerű

  • Hazai online váltóból 1-2 óra alatt megvásárolhatod a kívánt kriptoeszközöket.
  • Készpénzért is vásárolhatsz egyszerűen.
  • A nemzetközi váltók okozhatnak fejtörést, de azok a legolcsóbbak.
  • Az Inlock-ba utalva fantasztikus kamatokat és
    egyedülálló bitcoin bónuszt kaphatsz. 
  • Bitcoint, akkor érdemes venni, amikor a portfólió temeti!