Dátum

Kriptó-jövedelem utáni adózás

A kriptójövedelem önálló kategória lett a 2021-es, 67/C adótörvény melléklete alapján, mely 2021.01.01-jével hatályba is lépett — vagyis az új, 15%-os személyi jövedelemadó alkalmazható a kriptójövedelemre.

Ennek alapján a kriptoeszköz: érték vagy jogok digitális megjelenítője, amely megosztott főkönyvi technológia alkalmazással elektronikusan tárolható és átruházható. A token is ide tartozik, így az NFT tokenek és a stable coinok is.

Az adótörvény emellett igen kedvező “feketedoboz-elvet” foganatosít meg: ennek alapján csak akkor keletkezik adóköteles ügylet, ha a kriptoeszköz kikerül a kriptóvilágból és FIAT-ban realizálódik.

Mikor adózol a kriptód után?

Bármilyen kriptótőzsdén történt Fiat-ra váltás után.

Kriptóalapú vásárlás után, mely során terméket vagy szolgáltatást veszel igénybe. (A Fiat-ban kifejezett értéke alapján számolódik el.)

A jelenleg népszerű kiptoeszköz alapú kártyákkal történt költések is adóalapot képezhetnek. A kártyásfizetések után érdemes minden tranzakciót elmentenünk, és természetesen leadózni, mert ezeket egy vizsgálat során bekérhetik a szolgáltatótól és lássuk be, ma már igen könnyű elkölteni a minimálbér 10%-át.

Adóalap-csökkentés

Szerencsére vannak olyan módszerek, melyekkel csökkenthető az adóalap:

  • Kriptóeszköz vásárlásakor a bekerülés költsége.
  • Bányászat esetén a rendszer működtetésének költsége és a kapcsolódó igazolt kiadások (például áramszámla).
  • Bányászat során egy semleges eseményként kerül be a feketedobozba a kriptó. Nyereség csak FIAT-ra váltás esetén realizálódik — ez már 15%-os adóköteles.

Vagyoni érték megszerzésére fordított igazolt kiadás.

Termékértékesítésért, tevékenység vagy szolgáltatás nyújtásáért kapott kriptoeszköz megszerzésekori piaci érték (nem tartozik ide a munkavágzés). Fontos: munkavégzésért nem fizetheti ki a munkáltató a munkavállalót kriptóban.

Adómentesség

A kis értékű ügyletek a minimálbér 10%-át nem meghaladó értékben. (Feltéve, hogy a bevétel megszerzésének napjára más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, emellett az adóévben a bevételek összege nem haladja meg a minimálbért).

Minimálbér havi összege: 2021-ben 167 400 Ft. Az ügyleti adómentes bevétel összeghatára 16 740 Ft.

A nyereség és veszteség egy éven belül kiegyenlítik egymást. (Bizonyos esetekben van lehetőség évek közötti adókiegyenlítésre hároméves adóidőszakban).

Adóamnesztia: A 2021-es bevalláskor az elmúlt 5 évben le nem adózott kriptós jövedelm, most büntetés nélkül bevallható. (Egyébként az 5 éven túli adónemfizetés már nem vizsgálható az adóhatóság részéről magánszemélyek esetén, mert elévültnek tekinthető).

Adózás szempontjából, ha nincs igazolásunk az ügyletről, akkor a teljes összeg 15%-a adóalapot képez.

Érdemes megőriznünk a kriptó-ATM-ek ből kapott hőpapír igazolásokat még az anonim vásárlás során is, valamint a magánszemélyektől vásárolt tranzakciókról szoló szerződéseket is. A kriptotőzsdékre történt beutalások (még ha a tőzsde már meg is szűnt) könnyen kikereshetőek a banki tranzakcióink közül; a mi érdekünk, hogy ebben a tekintetben transzparensek maradjunk.

Az, hogy magunknak hogyan tartjuk nyilván a tranzakciókat, ránk van bízva, nem számít a bekerülés éve, sem a kriptovaluta árfolyama, csak a Fiat pénzünk akkori mennyisége, ami bekerült a fekete dobozba. Így az is mindegy, hogy a tőzsde ahol vettük milyen árfolyamon számolt. A tranzakciót érdemes megtartanunk, hogy ezt később igazolni tudjuk, mikor újra Fiatot realizálunk. Afelől pedig ne legyen kétségünk, hogy pl. Etherscan-en ne néznének utána.

Hogyan költsünk kriptót és maradjunk adómentesek egy időben?

Az Inlock.io által nyújtott kriptó alapú kölcsönszolgáltatással lehetőséged van úgy vásárolni kriptoeszközöd terhére, hogy adómentes maradhatsz — míg a kölcsönszerződésed aktív, adóznod sem kell. Ha a letétként tárolt kriptovaluta árfolyama stagnál, a kamatokat fizeted. Ha felfelé megy, akkor még kedvezőbb lehet ez a megoldás, hiszen a letéted értéke megtöbbszöröződik. Amennyiben a kölcsön likvidálódna, úgy ez is egy kilépési pont: sima kriptóeladásnak minősül, így akkor már a 15% adó terheli.

Ne feledd, ha május 20., akkor adóbevallás!

Az szja bevallás tervezetet március 15-től teszi online elérhetővé a NAV az ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők számára. Ha keletkezett szja a személyi jövedelemadót legkésőbb a bevallás határidejéig be kell fizetni. Fontos tudni, hogy az szja befizetése — akár egy összegben akár év közben, (negyedévenként is fizetheted a kriptód után az adót) — az adóbevallást nem váltja ki, tehát a bevallást mindenképpen be kell adni.

Szja részletfizetés

Összesen 500 ezer forint alatti szja és szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség alatt lehet kérni 12 hónapos, egyenlő részletekben történő kamatmentes részletfizetést az adóbevallásban. Figyelni kell azonban arra, hogy ne csússzunk egyik részlettel sem, mert ebben az esetben elveszik a részletfizetési kedvezmény, és a NAV késedelmi kamatot számol az elmaradt tartozásra.

Ajándékba kapott kriptovaluta?

A 150.000,- forintot meg nem haladó ajándékba kapott ingóság illetékmentes. Viszont ezen érték felett már ajándékozási szerződést ajánlott kötni (nagyobb összegű ügylet esetén ügyvéd vagy közjegyzői segítség is jól jöhet). A mentességet meghaladó összeg után 18%-os ajándékozási illetéket vagy köteles fizetni. Egyenes ági rokonok között illetékmentesség van, de szerződést abban az esetben is érdemes kötni. Ráadásul, ha az ajándékba kapott kripto-eszközödet fiatra realizálod a 15%-os adót is meg kell fizetned az illetéken túl. Olvasd el cikkemet vásárlás, ajándékozás témakörben

Szja-mentesség ingóságok értékesítése után

Nem kell szja-t fizetni az értékesített ingóságok után, — a kripto viszont egyértelműen nem ingóság — ha a belőlük származó bevétel nem haladta meg az éves 600 000 forintot, vagy a belőlük származó jövedelem a 200 000 forintot. Ez a törvény nem mosható egybe a kriptovaluták értékesítésével, mert a kriptovalutákra 67/C tv. vonatkozik.

Összegezve: senkit ne tartson vissza az, hogy átalakultak a kriptókkal kapcsolatos szabályok. Egy kis odafigyeléssel és a szabályok betartásával remekül ki lehet aknázni így is a kriptók nyújtotta extra lehetőségeket.

Mielőtt bármilyen pénzügyi döntést hoznál, tájékozódj alaposan, mérlegeld pénzügyi helyzeted és kockázatvállalási képességed! A kriptoeszközök lehetnek igen volatilisek és kockázatosak is egyben.