Dátum

Pénzmosás és kriptó

Pénzügyek esetében különösen fontos a megfelelő szabályozás — és ez igaz a kriptovalutákra is. Az elmúlt évben számos szabály született és tisztult le a kriptókkal kapcsolatban; ezeket mutatom most be. A cikk folytatásában pedig néhány tippet is megosztok veled azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, vagy hogyan optimalizáld adódat kriptó használatával.

Kriptóval foglalkozó szakemberként vagy befektetőként is érdekünkben áll megkadályozni a pénzmosást. Ehhez tisztában kell lennünk a törvényi előírásokkal és jogkövető módon kell eljárnunk minden esetben.

Kik állnak a pénzmosás elleni fellépések élén?

A nemzetközi sztenderdeknek megfelelően minden állam köteles kijelölni egy központi egységet, amely a „pénzmosásgyanús” bejelentéseket fogadja, azokat elemző-értékelő tevékenysége során megvizsgálja, és az eredményt bűnüldözési célból — elsősorban a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés érdekében — továbbítja a megfelelő szerv felé.

A NAV FIU — Financial Intelligence Unit, Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda — munkája elkülönül a Nemzeti Adóhatóság munkájától. Nem jogosult vizsgálni az adóbefizetéseidet, sőt nem is végez semmilyen nyomozást, vagyonosodási vizsgálatot sem. Ha gyanús esetet észlelnek, azt továbbítják a bűnüldöző szervek felé.

Elsősorban a nemzetközi sztenderdeket figyelik, kapcsolatban vannak és szorosan együttműködnek a többi ország pénzmosás elleni irodáival szerte a világon. Naprakészek a nemzetközi és magyar sajtóban megjelenő információkkal kapcsolatban, helyi jogszabályokat dolgoznak ki és tartatnak be a nemzetközi — esetünkben az EU-s — direktívák szerint. Utóbbiak között 2019 óta már a kriptovalutákkal kapcsolatban is vannak irányelvek: ezeket egy az egyben, illetve árnyalatnyival szigorúbb módon emeltek át a magyar szabályokba. Nézzük meg ezeket a gyakorlatban!

Mi a szolgáltató feladata?

A magyar szabályozás szerint minden kriptoeszközváltó, és/vagy letétitárca-kezelő cég részére kötelező bejelenteni a NAV FIU osztályához egy Kijelölt személy-t. Ez a személy felel a Belső szabályzatért — ezt a NAV FIU csapatával jóvá kell hagyatni — és annak betartatásáért, bizonyos esetekben annak auditáltatásáért. Oktatásokon kell részt vennie és statisztikákat kell szolgáltatnia a hatóság kérésére.

Nézzünk két konkrét példát!

  • A kijelölt felelősnek kell gondoskodnia arról, hogy a FATF (Financial Action Task Force), a Pénzügyi Akciócsoportnak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatosnak minősített országokról kiadott listája alapján ne létesítsenek olyan ügyféllel kapcsolatot, aki ebből az országból regisztrál. (Mi az Inlocknál ezt a listát más nemzetközi sztenderdek alapján kiegészítettük — ezért kérjük be már a regisztrációnál az adórezidens országot.)
  • Monitoroznia kell bizonyos tárcacímeket, a gyanús be- vagy kiutalási gyakorlatokat egyeztetve. Különösen készpénzelfogadás esetén lehet kétes ügyletekre következtetni.

Milyen esetekben van szükséged forrásigazolásra?

  • Bányászat: Ha te magad bányásztad a kriptovalutát, egyszerű dolgod van: ebben az esetben elegendő tranzakciókat bemutatnod. Az adózás tekintetében költségeket számolhatsz el a rendszer működtetéséről, ám ezek a kiadások nem részei a forrásigazolásnak, így egy szolgáltató sem kérheti számon például a gépparkról szóló számláidat. Ha nem érvényesíted a költségelszámolási lehetőségedet, az adóhatóság sem fogja ezt vizsgálni. (Magánszemély esetében, nem pedig ipari körülmények között)
  • Kriptoeszköz-eladás, igazolások vásárláskor: Míg az adózás kapcsán a bekerülési értéket — elköltött FIAT-összeg, nyereség/veszteség,— kell igazolni. Nagyobb összegű vétel vagy eladás során pedig azt, hogy miből vettük a kriptónkat.

A törvény idevonatkozó része az ügyletben szereplő pénzeszközök törvényes forrását megerősítő adat vagy azt igazoló dokumentum — így az öröklésből, kártérítésből, polgári jogviszonyokból származó szerződés vagy egyéb hivatalos dokumentum a kapcsolódó jogosultságok nevesítésével, munkaviszonyból származó bérjövedelem-igazolás, külszolgálatért kapott jövedelemigazolás, egyéb jövedelemigazolás, árfolyamnyereséghez, nyereményhez, osztalékhoz kapcsolódó igazoló dokumentum.

Milyen helyeken találkozhatsz forrásigazolás bekérésével?

Leginkább a magyarországi váltók vagy más, akár a nemzetközi tőzsdék kérhetnek tőled forrásigazolást. Míg a magyar cégeket az érdekli, hogy miből vetted a kriptódat, a nemzetközi váltók leginkább úgy tűnik, a kiutalást szeretnék lassítani kéréseikkel.

Egyre gyakoribb, hogy videóchatben kell nyilatkoznod és válaszolni a kérdésekre.

  • Fontos, hogy az ilyen vizsgálatnál egyedül kell lenned, nem használhatsz tolmácsot vagy egyéb segítő személyt, mert az arra utalhat, hogy külső befolyásra cselekszel, ami már eleve felveti a pénzmosás gyanúját. Előfordult, hogy a kamerával körbe kellett mutatni az irodát, hogy nincs-e az asztal alatt egy megbúvó segítő.
  • Ki kell jelentened egyértelműen, hogy a céltárca, ahova utalni szeretnél, valóban a tiéd, rendelkezel hozzáféréssel, és saját akaratodból cselekszel.
  • Van, hogy a korábban elfogadott személyi helyett útlevelet kérnek, esetleg egy hivatalos fordítást a forrásigazolásról. Az ilyen forrásigazolást nemcsak a regisztrációnál kérhetik, hanem bizonyos pénzügyi műveletek vagy értékek elérése után is.
  • Fontos: ha nem tudsz annyira angolul, hogy megértsd a kérdéseket és saját szavaiddal válaszolj, akár be is fagyaszthatják a számládat. Ha bizonytalanul tudsz csak kommunikálni angolul, akkor inkább válassz olyan szolgáltatót, ahol az ügyféltámogató csapattal tudsz közvetlenül egyeztetni az általad jól beszélt nyelveken.

A pénzmosásnál nincsenek értékhatárok, csak minták. Érdemes mindig tiszta forrásból vásárolnod és megőrizni a nyugtát, még ha Kipto Atm-ből vásároltál is anonim módon, hogyha később sok-sok kriptó tulajdonosa leszel, tudd igazolni, honnan is van.